Chłodnie i ich znaczenie dla mrożenia owoców.

Współcześnie stale rozwijające się chłodnictwo pozwala na przechowywanie wielu artykułów spożywczych przez długi czas, bez utraty ich wartości odżywczych. Między innymi dlatego popularność zamrażania stale rośnie, a chłodnie, chłodziarki i lodówki stały się w naszym życiu urządzeniami niezbędnymi.

Wśród wielu produktów, które są zamrażane na uwagę szczególną zasługują owoce. Owoce są przecież sezonowe i jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie, że w środku zimy będzie mógł zjeść owoce, które smakują jak te zerwane prosto z krzaka. Dziś możemy się cieszyć ich smakiem także w środku zimy, kiedy to nie ma szans na zakup świeżych truskawek, śliwek czy wiśni.

Mrożenie owoców to jeden z najlepszych sposobów zachowania ich wartości odżywczych, smaku i koloru. Dzięki zamrożeniu tuż po zbiorach, owoce zachowują maksimum witamin oraz składników mineralnych. Co istotne, nie trzeba do nich dodawać żadnych substancji konserwujących, ani przetwarzać ich w żaden sposób.

Niezaprzeczalnie możliwość zamrażania owoców, a więc wszechobecne chłodnie, zrewolucjonizowała przemysł spożywczy. Dawniej można było przechowywać jedynie owoce przetworzone, w postaci dżemów czy kompotów. Dziś wystarczy wybrać się do supermarketu, aby tam przejrzeć chłodnie wybrać sobie jeden z kilku rodzajów mrożonych owoców, rozmrozić je w domu i cieszyć się ich smakiem jakby był środek lata.