Współcześnie stale rozwijające się chłodnictwo pozwala na przechowywanie wielu artykułów spożywczych przez długi czas, bez utraty ich wartości odżywczych. Między innymi dlatego popularność zamrażania stale rośnie, a chłodnie, chłodziarki i lodówki stały się w naszym życiu urządzeniami niezbędnymi.
Wśród wielu produktów, które są zamrażane na uwagę szczególną zasługują owoce. Owoce są przecież sezonowe i jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie, że w środku zimy będzie mógł zjeść owoce, które smakują jak te zerwane prosto z krzaka. Dziś możemy się cieszyć ich smakiem także w środku zimy, kiedy to nie ma szans na zakup świeżych truskawek, śliwek czy wiśni.
Mrożenie owoców to jeden z najlepszych sposobów zachowania ich wartości odżywczych, smaku i koloru. Dzięki zamrożeniu tuż po zbiorach, owoce zachowują maksimum witamin oraz składników mineralnych. Co istotne, nie trzeba do nich dodawać żadnych substancji konserwujących, ani przetwarzać ich w żaden sposób.
Niezaprzeczalnie możliwość zamrażania owoców, a więc wszechobecne chłodnie, zrewolucjonizowała przemysł spożywczy. Dawniej można było przechowywać jedynie owoce przetworzone, w postaci dżemów czy kompotów. Dziś wystarczy wybrać się do supermarketu, aby tam przejrzeć chłodnie wybrać sobie jeden z kilku rodzajów mrożonych owoców, rozmrozić je w domu i cieszyć się ich smakiem jakby był środek lata.